Награде Сувереног Династичког Реда Таковског Крста

Награде које додељује Ред основане су у част успешних појединаца и институција који су својим залагањем и доприносом остварили запажене резултате на пољима од општег значаја за државу и њен народ.

Осим добродарја, споменица и повеља, Краљевска Кућа Обреновић је у част 160 година од Светоандрејске Скупштине, и повратка кнеза Милоша на српски кнежевски престо уврстила у своје награде и јубиларни Светоандрејски Крст за приврженост који је био прва српска медаља установљена у то време и додељивана искључиво само оним појединцима који су својим великим делима заслужили да је добију.

Истим поводом Краљевска Кућа Обреновић  је основала нову Медаљу обнове српске државности, која ће обележити два велика јубилеја. Први је стицање пуне независности и суверености Кнежевине Србије на Берлинском конгресу 1878. године, а потом и 140 година од проглашења Краљевине Србије и устоличења првог нововековног Краља Милана Обреновића.

О предлозима (номинацијама) за награде одлучиваће посебан Савет, а након селекције и избора добитника, награде ће се додељивати током свечаних седница пролећног или јесењег Сабора Сувереног Династичког Реда Таковског Крста.


Сл.1. Светоандрејски Крст за приврженост