ПРОСЛАВА ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ТАКОВСКОГ УСТАНКА

Топчидер, 4. јуна/23. маја 1865. године

4. јуна/23. маја 1865. године почела је дводневна прослава педесетогодишњице Таковског устанка. Прослава је одржана у Топчидеру, и том приликом књаз Михаило Обреновић доделио је новоустановљене споменице Таковског крста и Спомен Медаље живим учесницима устанка, као и породицама преминулих.
Иако је постојала опасност да ће Порта неповољно реаговати јубилеј је ипак прослављен, како тадашњи министар иностраних дела Илија Гарашанин каже, „на један врло тих и миран начин без сваке увредителне демонстрације ма за кога“.
 
“Кнез Михаило је хтео да то буде оригинална и дотле невиђена свечаност. Одржана је у Топчидеру, далеко од домета турских топова са београдског града. Подигнута је велика, оригинална трибина и све је било окићено заставама и цвећем. На ову свечаност, кнез Михаило је посебно позвао све живе учеснике, старе ратнике Првог и Другог устанка, да би им доделио одликовања, највећа Обреновићевска одликовања за храброст:Таковски крст. Оригиналност овог одликовања била је у томе, што су сви примерци овог одликовања направљени од једног топа, првог топа кнез Милошевог, којим је започета борба на Чачку. Један по један ратник прилазио је на трибину кнезу Михаилу и пред очима свију, кнез би им стављао на груди ово таковско знамење. Веома је дирљив моменат био, када је кнезу пришао да прими ово високо признање, ветеран, Матија Симић, чувени „Црвени Матија". Када му је кнез ставио крст на прса и пружио украсну кутијицу, Матија, скиде крст и пришавши кнезу, закачи га на његова прса. Пружајући му и шатуљицу рече: „Најдостојнији си од свих да га понесеш" и замоли га да прими крст. Веома тронут овим, Кнез тада положи пред свим ратницима завет, да ће се борити до краја за ослобођење Србије. На свечаном ручку који је затим одржан под специјално израђеним великим хладњаком, поред кнеза седеле су кћери Карађорђеве, а затим, лево и десно, стари ратници.”
 
Маринко Пауновић "Београд, вечити град" стр.511.(НУ "Светозар Матковић", Београд 1968.)