Питања и одговори

Да ли српски Краљевски престо има претендента?

Након што је напустио Београд, као монарх Југословенске Краљевске Куће, Краљ Петар II Карађорђевић практично је абдицирао са југословенског престола.

Иако је деценијама скривано да Краљевска Кућа Обреновић има живе потомке, та чињеница је била добро позната. Након подлог убиства Краља Александра I Обреновића у завери која је тада организована, говорило се, у истој режији да Династија Обреновић више нема живих потомака. Та прича је свакако била далеко од истине.

Милошев брат по мајци Господар Јаков Обреновић имао је живе потомке. Пошто су били изложени сталном прогону, морали су своје изворно презиме Обреновић да промене у Јаковљевић, у складу са именом претка ове гране Краљевске Куће Обреновић. Такође, Општински Суд у Горњем Милановцу потврдио је порекло члановима Краљевске Куће, док је већина потомака одредила Њ.К.В. Принца Предрага Обреновића Јаковљевића за Прву Главу Краљевске Куће Обреновић.

Ако би се грађани Србије референдумом определили за монархију, у ситуацији која је правни интерегнум, Карађорђевићи као југословенска династија више не би били први, по правилу наслеђа, наследници српског престола. Осим чланова обе династије кандидат за престо би могао бити и неко кога би изабрали сами грађани Србије.