Из штампе је управо изашла књига „Родослов Обреновића“

Из штампе је управо изашла књига „Родослов Обреновића: Српска Краљевска Породица и њени живи потомци“ аутора Њ.К.В. Принца Предрага Обреновића Јаковљевића.

Из штампе је управо изашла књига „Родослов Обреновића“

По први пут након трагичног Мајског преврата 1903. године на једном месту прикупљени су сви детаљи богатих животописа чланова краљевске породице Обреновић. Посебна пажња посвећена је истраживању порекла породице Мартиновић-Обреновић током XVIII века, односно пре њеног доласка из Црне Горе на територију данашње Србије.

Осим таксативног навођења појединости и биографија потомака и сродника породице Обреновић, читава књига је поприлично динамична, имајући у виду да прати судбину Србије и српског народа током читавог XIX века у више него сложеним условима. Детаљна истраживања родослова крећу од Вишње Урошевић, као родоначелнице династије Обреновић, а потом кроз њена два брака и потомке које је оставила.

Књига износи темељно прикупљене податке за све потомке кнеза Милоша Обреновића, са посебним акцентом на наследнике који су живели у Аустроугарској. Значајни подаци изнети су и за порекло кнегиње Љубице Обреновић, рођене Вукомановић. Истовремено значајна пажња посвећена је и потомству господар Јована Обреновића, а и ту је посебан акценат стављен на његово потомство које је било везано за српскплемство у Јужној Угарској, односно у Српској Војводини.

Значајну пажњу читалаца увек су привлачили потомци господар Јеврема Обреновића, посебно имајући у виду да су краљеви Милан и Александар Обреновић потицали управо из ове гране породице. Додатно су истражени и женски потомци господар Јеврема, али је и указано на судбину ванбрачне деце последњих Обреновића, што представља значајан допринос истраживању генеалогије овог владарског Дома.

Формат: 28 cm
Писмо: Ћирилица
Повез: Тврд